LIJF-elijk ANDERS in  Antwerpen


    Fototentoonstelling met toelichting en getuigenis over het taboe van seksualiteit bij vrouwen met een beperking


    Vernissage: 2 mei

    Finissage: 26 mei

    galerij Out-of-a-Box, De Burburestraat 11, Antwerpen 



LIJF-elijk ANDERS in  Oostende


                Vernissage: 15 september

                Finissage: 29 september







-------------------------------


REBELLE



Wanneer

4 zaterdagvoormiddagen   2, 16 maart en 6, 20 april van 10.00u tot 12.30u

Waar

In het atelier van Hilde Braet, Visserij 162, Gent.

Prijs: 80€


Feminisme en fotografie

1 Sensualiteit


Lichamelijkheid, intimiteit, sensualiteit geven zachtheid aan ons bestaan.

Als we dit op een visuele en sensitieve manier in een veilige omgeving kunnen delen leidt dat naar een bijzondere verbondenheidonder vrouwen.

 

Voor wie

Deze workshop richt zich tot alle vrouwen die via het fotografische medium zichzelf in relatie met hun omgeving willen verkennen.We maken foto’s in onze vertrouwde omgeving maar ook in de studio van de fotografe.

Voorkennis van fotografie is niet nodig. We werken met de smartphone. Tussen de sessies door worden opdrachten gegeven die dan ingroep besproken worden. Kijken naar beelden, praten over foto’s leiden naar een verbindende communicatie.

De deelnemers krijgen visuele prikkels om op een rebelse manier met al hun zintuigen in het leven te staan.

Max 8 deelnemers.


Meebrengen

Smartphone

 

Over de fotografe

De representatie van de vrouw loopt als een rode draad door het werk van Hilde Braet.

In 1993 stelde ze haar “Vrouwen fotoboudoir” ten toon tijdens Antwerpen culturele hoofdstad van Europa, waarin ze de beeldvorming van ‘oudere’ vrouwen aan de hand van krachtige sensuele portretten in vraag stelde. Dit zette de toon voor haar verdere geëngageerd werk. Ze verdiepte zich in de visuele cultuur (master cultuurwetenschappen) en in de vrouwenstudies (master gender en diversiteit). Reeds 30 jaar beoefent ze de therapeutische fotografie die ze geanalyseerd heeft in ‘De kracht van een foto’ (Garant, 2012). De Seksualiteitsbeleving van vrouwen met een beperking heeft ze (visueel) onderzocht in haar laatste boek ‘LIJF-elijk ANDERS’ (ASP, 2022).




------------------------------------------------------


FOTO - ZELFBEELD - ZELFVERTROUWEN                              FOTO-PUNCTUM



Iedereen is ‘mooi’ als je dieper kijkt dan alleen naar het ‘uiterlijk’.

Je bent model als je gezien en erkend wordt in je innerlijke schoonheid.

Je bent fotograaf als je dat wat iemand in zich draagt naar buiten kan brengen.

 

In deze workshops leer je om beurtelings fotograaf en model te worden. Ieder fotografeert met de smartphone van degene die hij in beeld brengt.

Ervaar wat je ziet in de andere. Ervaar wat jij van jezelf wil laten zien.

Door jezelf te tonen, door het kijken naar jezelf en het zien van de andere zoals die verschijnt, zo kan je thuiskomen bij jezelf.

Elke momentopname die een persoon maakt of bewaart, is ook zijn zelfportret, model of fotograaf, een soort (gebroken) spiegel met een betekenis die het waard is om in te tijd te laten bevriezen.

 

Hilde en Luc begeleiden de groep en zullen de beelden duiden.

Thuis komen bij jezelf  door erkend en gekend te worden werkt helend.

De fotosessie is een ervaring.

 

Op het einde van de workshop maakt Hilde het portret van de deelnemer gebaseerd op zijn/haar fotografische schetsen en de dialoog  die hieruit voortvloeit.

De deelnemer gaat naar huis met een artistiek beeld van zichzelf.

 

Waar?

In de fotostudio van Hilde Braet in Gent, Visserij 162.

Wanneer?

Op zaterdagen van 10.00 u tot 17.00 u

Deelname?

160,00 € pp/dag

Wat heb je nodig?

-       Een positieve ingesteldheid tegenover emotionele en lichamelijk naaktheid.

-       Het bewustzijn dat we allen verbonden zijn in onze kwetsbaarheid.

-       Voorkennis van fotografie is niet nodig maar mag natuurlijk wel. We fotograferen met de smartphone.


Informatie en inschrijven?

Hilde@hildebraet.be      0475/298269

Luc.escot@telenet.be    0476/353937

 

FOTO-PUNCTUM gaat door bij minimaal 4 inschrijvingen.

Maximum 6 deelnemers.

De deelnemers verbinden zich ertoe om geen beelden van andere deelnemers te verspreiden.

 

Dagindeling

Voormiddag

check-in/Luc en Hilde geven duiding over het concept FOTO-PUNCTUM /Hilde geeft een inleiding in de fotografie/fotosessies.

Namiddag

Fotosessies/bespreking foto’s/individueel portret/check-out.


Over Luc Escot


Lic. in Psychologie aan de KUL, Psychotherapie Rogeriaanse benadering, Klantgerichte Carckhuff non-directieve benadering. Gestalttherapie (Perls) Europese faculteit Mens en Samenleving, Selman B, Leonard C, Maria Klein, Rosenblatt D, et al. Lichaams- en bio-energetische therapieën Vrouwen-Mannen-Koppels: Groepen – Individuen W. Reich, Alexander Löwen, Mona-Lisa Boyesen, J. Stattman, A. Pesso, Opleiding Sofrologie (Cayecedo), Maquet, Boon en Davrou, VUB, Zen-meditatie: K. Rosenfelt. Van 1961 tot 1999 Praktijk in psychologie en psychotherapie. Sexuologie. En na de Tantravorming, training en stagelopen in Duitsland: Wüppertal-Ronsdorf – Wiesbaden – Berlijn en Freiburg : in 1999 Tantra encounter. Luc geeft basis- en vervolgopleidingen in Tantra, spiritualiteit, methoden en benadering van de hele persoon. Tantrapraktijk, cursussen, workshops, theoretische cursussen, conferenties. Halfmaandelijkse uitgave van KRANT, Paperback: “De Mens Benaderen Langs zijn Lichaam,” en tal van Human Related & Interest gerelateerde artikels.


www.tantrastudio.be


Over Hilde Braet


Fotografie als krachtig middel om vastgeroeste opvattingen van hun stuk te brengen, loopt als een rode draad doorheen het oeuvre van Hilde Braet. Zij is fotografe, cultuurwetenschapper en master in gender en diversiteit. Reeds 30 jaar beoefent ze de therapeutische fotografie die ze geanalyseerd heeft in ‘De kracht van een foto’ (Garant, 2012). Momenteel is Braet coach van het project ‘ALL-in’ dat ressorteert onder BREEDBEELD, waarbij onderzocht wordt hoe beeldcultuur kan bijdragen tot ontmoeting, zelfexpressie en inclusie bij groepen die doorgaans moeilijk in contact komen met visuele cultuur. De Seksualiteitsbeleving van vrouwen met een beperking heeft ze (visueel) onderzocht in haar laatste boek ‘LIJF-elijk ANDERS’ (ASP, 2022). Vanuit haar maatschappelijk engagement gaat ze gevoelige thema’s (Ontbloot: vernaculaire erotische fotografie, ASP, 2012) niet uit de weg en confronteert de kijker en lezer met thema’s die ogenschijnlijk niet te bespreken vallen. Omdat zij de legendarische leuze van de ‘Disability Rights Movement’: “Nothing about us, without us” koestert, betrekt ze steeds haar respondenten/modellen in al haar fotoprojecten.

www.hildebraet.be

 



LIJF-elijk ANDERS


Een foto-essay over het taboe van seksualiteit bij

vrouwen met een beperking



Bij Uitgeverij ASP/VUBPRESS verscheen in samenwerking met het Humanistisch Verbond een bijzonder fotoboek van fotografe Hilde Braet over het taboe van seksualiteit bij vrouwen met een beperking. U kunt het bestellen bij de uitgeverij. Meer info en bestellen via deze link.